ANATOMİ ANABİLİM DALI

 

 
Anabilim Dalı Başkanı
 

 

 
Öğretim Üyesi
 

 

ANATOMİ ANABİLİM DALI HAKKINDA


Anatomi Anabilim Dalı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde 2012 yılında Anabilim Dalı olarak kurulmuştur. 2014 yılı itibariyle ilk öğrencilerin alınmasıyla birlikte eğitim öğretime başlamıştır.

Anatomi canlı vücudunu şekillendiren organların normal şekil, yapı, tabii duruş ve komşu organlarla olan ilişkilerini makroskobik ve fonksiyonel olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Anatomi Anabilim dalının hem teorik hem de pratik yönlü eğitimi ile elde edilen bilgiler hem hastalıkların teşhis ve tedavisinde hem de operatif müdahalelerin gerçekleştirilmesinde büyük önem arz etmektedir.

Bu amaca yönelik olarak Anabilim dalımızca birinci sınıfın ilk yarıyılı “Anatomi I”, ikinci yarıyılı “Anatomi II” ve ikinci sınıfın ilk yarıyılı “Anatomi III” dersleri verilmektedir. Ayrıca dördüncü sınıfın ilk yarıyılında “Klinik Anatomi” dersi bulunmaktadır. Anatomi I dersinde genel medikal terminoloji ve memeli hayvanların hareket sisteminin komparatif anatomisi öğretilmekte, Anatomi II dersinde ise evcil memelilerde sindirim, solunum, boşaltım, üreme, endokrin, dolaşım ve sinir sistemine ait organların karşılaştırmalı anatomisi öğretilmektedir. Anatomi III dersinde ise evcil memelilerde duyu sistemleri ve Kanatlı hayvanların anatomileri öğretilmektedir. Evcil memeli ve kanatlı hayvanların sistematik anatomik özellikleri türler arasında karşılaştırmalı olarak anlatılmaktadır. Klinik Anatomi dersinde ise canlı vücudu çeşitli bölgelere ayrılarak daha çok klinik muayene ve operatif girişimler için gerekli anatomik bilgiler vurgulanmaktadır. Tüm derslerde evcil memeli ve kanatlı hayvanların sistematik anatomik özellikleri türler arasında karşılaştırmalı olarak hem teorik hem de pratik dersler eşliğinde öğretilmektedir. Son sınıfın ikinci yarısında ise “Veteriner hekimliği olgunlaşma eğitimi” dersi ile öğrencilere özellikle hekimlik uygulamalarında faydalı olacak ve seçtikleri branşa yönelik özel anatomi bilgileri verilmektedir. Bunun yanı sıra “Laboratuvar Hayvanları Anatomisi” ve “Egzotik Hayvanların Anatomisi” dersleri ise ilgi duyan öğrenciler için Seçmeli olarak verilmektedir.

Slayt, resim, tablo ve diyagram ile verilen teorik bilgiler; kemikler, kadavralar ve maketler üzerinde de doğrudan uygulamalı olarak öğretilmektedir. Anabilim Dalımızda, bir adet öğrenci uygulama salonu, bir adet Anatomi Anabilim Dalı Araştırma laboratuvarı, kemik depolama odası ve kadavraların saklanması için soğuk hava deposu bulunmaktadır.

Anabilim Dalımız şu an iki Profesör Öğretim Üyesi ile eğitim öğretimi sürdürmektedir. Anabilim Dalı bünyesinde hem evcil hem de egzotik hayvanlarda fonksiyonel anatomi ile ilgili pek çok bilimsel araştırma yapılmış ve halen yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca Suni Tohumlama, Doğum ve Jinekoloji Doktora programına, reproduktif organların makro ve mikro anatomileri ve klinik uygulamalarını içeren dersler ve araştırmalar vasıtasıyla katkı sunulmaktadır.

Anabilim Dalımız, veteriner hekim öğrencilerinin yetiştirilmesi ve bilimsel çalışmalar ile bilime katkı sağlamanın yanı sıra kemik ve organlardan tür teşhisi yaparak adli konulara da yardımcı olmaktadır.