DOĞUM VE JİNEKOLOJİ ANABİLİM DALI

Anabilim Dalı Başkanı
 

Öğretim Üyesi
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

DOĞUM VE JİNEKOLOJİ ANABİLİM DALI HAKKINDA


Anabilim Dalının Tarihçesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı; 23.06.2012 tarihli ve 28332 sayılı resmî gazetede yayınlanan 2012 / 3209 no’lu Bakanlar Kurulu Kararnamesi Uyarınca genelde Türkiye’ de, özelde Trakya bölgesinde veteriner hekim ihtiyacının karşılanması, hayvancılık potansiyelinin bilimsel olarak geliştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Tekirdağ’da kurulan Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü bünyesinde 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren lisans, 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren doktora eğitimiyle akademik varlığını sürdürmektedir.

Anabilim Dalının Amacı

Amacımız, veteriner hekimliği klinik bilimlerinde teknolojiye ait yeniliklerin, eğitim ve öğretimde niteliğin üst düzeyde olduğu bir ana bilim dalı olarak; bilim, teknoloji ve mesleki bilgilerle donatılmış, etik kuralları edinmiş, dürüst, çevreye duyarlı, girişimci ve mezun olduğunda dünyadaki klinik veteriner hekimliği alanına ait gelişmeleri takip edebilecek düzeyde nitelikli öğrenciler yetiştirebilmektir.

Anabilim Dalının Misyonu, Vizyonu, Hedefleri

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalının misyonu, ekonomik öneme sahip çiftlik hayvanlarının üretilmesi ve çoğaltılması için bu alanda gerekli bilgi ve deneyime sahip nitelikli veteriner hekimler yetiştirmektir. Ayrıca günümüzde hızla gelişen pet hayvanları sektöründe de bu hayvanların üreme, doğum, jinekolojik hastalıklar ve kontrolsüz üremelerini engelleme gibi hizmetleri eksiksiz verebilecek veteriner hekimler yetiştirmektir.

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalının vizyonu, hem çiftlik hayvanları hem de pet hayvanlarına hizmet verecek veteriner hekimleri yetiştirmenin yanında bilim insanı yetiştirmek, araştırma faaliyetleri planlamak, yürütmek ve böylece hayvancılık sektörüne bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde katkı yapmaktır. Bu bağlamda verdiği lisans ve doktora düzeyindeki eğitimlerin yanı sıra yürüttüğü araştırmalarla yetiştiricilere, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi desteği sağlamaktır.

Anabilim Dalının Eğitim ve Öğretimi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı, çiftlik hayvanları ve pet hayvanlarının üretilmeleri, çoğaltılmaları, üremelerinin kontrol altına alınması ve bu süreçte karşılaşılabilecek jinekolojik hastalıkların tedavi edilmesi ilkesinden yola çıkarak lisans ve doktora eğitimi vermektedir.

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı; ağırlıklı olarak doğum bilgisi, jinekolojik hastalıklar, hayvanlarda infertilite ve meme hastalıkları derslerinden oluşmaktadır. Söz konusu alanda gerek ülke gerekse bölge hayvancılığının sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araştırma, eğitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülmektedir.

Veteriner Fakültesi Mezunlarının Doğum ve Jinekoloji Alanındaki İş olanakları

Veteriner fakültesinden mezun olan bir veteriner hekim, doğum ve jinekoloji alanında çok fazla sayıda iş imkânına sahiptir. Örneğin;

Kamu Sektöründe;

  • Akademisyen olabilmekte (Üniversite veya araştırma enstitülerinde)
  • Tarım ve Orman Bakanlığında veya bağlı kuruluşlarında çalışabilmektedir.

Özel Sektörde;

  • Hayvan hastanelerinde,
  • Veteriner hekim muayenehanelerinde,
  • Kendi özel muayenehanesinde,
  • Büyükbaş hayvan çiftliklerinde,
  • İlaç firmalarında (İnsan sağlığı veya hayvan sağlığı),
  • Hayvan yetiştiricileri birliklerinde,
  • Özel laboratuvarlarda çalışabilmektedir.