ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI

 

 
Anabilim Dalı Başkanı
 

 

ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI HAKKINDA


Anabilim Dalının Tarihçesi

Zootekni Anabilim Dalı; 23.06.2012 tarihli ve 28332 sayılı resmî gazetede yayınlanan 2012 / 3209 no’lu Bakanlar Kurulu Kararnamesi Uyarınca genelde Türkiye’ de, özelde Trakya bölgesinde veteriner hekim ihtiyacının karşılanması, hayvancılık potansiyelinin bilimsel olarak geliştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla Tekirdağ’da kurulan Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü bünyesinde 2014-2015 eğitim öğretim yılı güz döneminden günümüze değin lisans eğitimiyle akademik varlığını sürdürmektedir.

Anabilim Dalının Amacı

Amacımız, hayvancılığın tüm dallarında bilim ve teknolojiye ait yeniliğin, eğitim ve öğretimde niteliğin üst düzeyde olduğu bir anabilim dalı olmak ve bilim, teknoloji ve mesleki bilgilerle donatılmış, etik kuralları edinmiş, dürüst, çevreye duyarlı, girişimci ve mezun olduğunda dünyadaki bu üretim alanına ait gelişmeleri de takip edebilecek düzeyde nitelikli öğrenciler yetiştirebilmektir.

Anabilim Dalının Misyonu, Vizyonu, Hedefleri

Zootekni Anabilim Dalının misyonu, ekonomik öneme sahip çiftlik ve diğer hayvanların, günümüz modern teknoloji ve altyapı avantajlarını bünyesinde barındırmak suretiyle geniş anlamda yetiştirilmesi ve üretilmesi yoluyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu hayvansal ürünlerin tedarik edilmesi için bu alanda gerekli bilgi ve deneyime sahip nitelikli Veteriner Hekimler yetiştirmektir.

Zootekni Anabilim Dalı; büyükbaş (sığır, manda ve at), küçükbaş (koyun, keçi), kanatlı (tavuk, bıldırcın, hindi, kaz, ördek, devekuşu) laboratuvar (sıçan (rat), fare, kobay, hamster, gerbil, tavşan), pet (kedi, köpek, hamster, tavşan, kaplumbağa, kuş) ve diğer ekonomik öneme sahip hayvanların (arı, ipekböceği) yetiştirilmesi ve üretilmesi, organik hayvancılık, hayvancılıkta biyoteknoloji, bilgisayar kullanımı, organizasyon, deneme planlama, proje-fizibilite uygulamaları gibi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. İnsanların sürekli olarak hayvansal besin maddelerine (et, süt, bal, yumurta vb.) ihtiyaç duyacak olmaları bu çalışma alanının varlığını sürekli kılmaktadır.

Zootekni Anabilim Dalının vizyonu, hayvancılık alanında hizmet verecek veteriner hekimlerinin yanı sıra bilim insanı da yetiştirmek suretiyle, araştırma faaliyetleri planlayarak ve yürüterek hayvancılık bilimine bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde katkı yapmaktır. Bu bağlamda verdiği lisans düzeyindeki eğitimin yanı sıra yürüttüğü araştırmalarla çiftçi kesimine, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi desteği sağlamaktır.

Anabilim Dalının Eğitim ve Öğretimi

Zootekni Anabilim Dalı, eldeki imkânları en iyi şekilde kullanıp mümkün olduğunca en az girdi ile en yüksek verimi almayı hedefleyen ve daha verimli hayvanlar ve daha kaliteli hayvansal ürünler üretme ilkesinden yola çıkarak genel ve özel zootekni konularında lisans öğretimi vermektedir.

Zootekni Anabilim Dalı; ağırlıklı olarak büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve hayvan ıslahı derslerinden oluşmaktadır. Söz konusu hayvansal üretim alanlarında gerek ülke gerekse bölge hayvancılığının sorunlarına çözüm bulmaya yönelik araştırma, eğitim ve bilimsel yayın çalışmaları sürdürülmektedir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği alanında, süt sığırcılığına yönelik araştırma ve çalışmalar öne çıkarken, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde damızlık koyun-keçi üretimi son yıllarda önemli hale gelmiştir. Çünkü sahada damızlıkçı işletme sayısında belirgin bir artış gözlenmektedir. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği alanında ise et ve yumurta kalite özelliklerinin yanı sıra kanatlı hayvan türlerinde fizyolojik çalışmalar öne çıkmaktadır.

Veteriner Fakültesi Mezunlarının Zootekni Alanındaki İş olanakları

Veteriner Fakültesinden mezun olan bir Veteriner Hekim Zootekni alanında çok fazla sayıda iş imkânına sahiptir. Örneğin;

Kamu Sektöründe;

  • Üniversiteler
  • Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatları
  • Araştırma Enstitüleri
  • Bankalar

Özel Sektörde;

  • Büyükbaş hayvan çiftlikleri
  • İnsan veya Hayvan sağlığına ilişkin ilaç firmaları
  • Hayvancılık Kooperatifleri
  • Hayvan yetiştiricileri birlikleri
  • Gıda sektörünün çeşitli alanları
  • Özel laboratuvarlar
  • Yem fabrikaları
  • Yem katkı maddesi üreten firmalar